Schab przekładany jabłkiem

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
schab bez kości 1,3 kg
jabłko 2 szt.
czosnek 2 ząbki
cytryna 0,5
białe wytrawne wino 100 ml
szałwia do dekoracji kilka listków
sok jabłkowy 100 ml
olej 4 łyżki
pieprz
sól
cukier 1 łyżeczka

Umyty i osuszony schab naciąć  głęboko w poprzek co centymetr. Natrzeć mięso przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Umyć jabłka (nie obierać). Wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Umieścić plastry jabłek w nacięciach schabu. Posypać solą i pieprzem. Wymieszać sok z cytryny z łyżką wody i cukrem. Posmarować mieszanką plastry jabłek. Położyć na wierzchu gałązki rozmarynu i obwiązać mięso białą, bawełniana nicią. Włożyć schab do naczynia żaroodpornego, polać olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C. Kiedy schab się zarumieni podlać go winem i sokiem jabłkowym. Piec go dalej przez około 50 minut od czasu do czasu polewając powstałym sosem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.