Schab z kapustą i powidłami śliwkowymi

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
kapusta włoska 700 g
strąk świeżego czerwonego chili 1
czosnek 2 ząbki
powidła śliwkowe 3 łyżki
sos sojowy 3 łyżki
przyprawa 5 smaków 1/2 łyżeczki
schab 4 kotlety (po ok. 18
pieprz kajeński 1/4 łyżeczki
cynamon 1/2 łyżeczki
ocet jabłkowy 2 łyżki
oliwa 4 łyżki
sól i pieprz do smaku

Rozgrzać grill. Przekroić kapustę na pół, wykroić głąb, oddzielić liście, opłukać i osuszyć na sitku. Umyć chili, przekroić, usunąć pestki, pokroić w plasterki. Obrać i rozgnieść czosnek. Wymieszać w rondelku sos sojowy z powidłami, cynamonem, pieprzem kajeńskim i przyprawą 5 smaków. Podgrzewać aż nadmiar płynu odparuje. Grillować kotlety 3-4 minuty z każdej strony, obracając i smarując marynatą śliwkową. Wymieszać ocet z trzema łyżkami wody. Dodać sól i pieprz. Rozgrzać oliwę w szerokim rondlu. Dodać czosnek, chili, a po 20 sekundach liście kapusty. Wymieszać dokładnie aby pokryły się oliwą. Dodać wodę z octem, przykryć i dusić na małym ogniu 4-5 minut. Odkryć i odparować płyn. Podawać kotlety na kapuście.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.