Sernik z poziomkami

  • Czas 3 godz. 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
twaróg mielony 1 kg
cukier trzcinowy 1,5 szklanki
jajka 7
masło roślinne pół małego opakowani
kruche ciasto:
mąka 200g
masło 100g
cukier puder 1/3 szklanki
poziomki 3 szklanki
galaretka truskawkowa na 0,5 litra
budyń waniliowy na 0,5 litra
masło do formy
Ozdobną, poziomkowa koronę ten sernik ma tylko w sezonie poziomkowym, co nie przeszkadza cieszyć się nim przez cały rok.

Przygotować kruche ciasto. Posiekać masło z mąką i cukrem i szybko zagnieść (w razie potrzeby dodając letnia wodę). Owinąć w folię i schłodzić w lodówce. Nagrzać piekarnik do 200 C. Tortownicę 23 cm, posmarować masłem. Wylepić dno tortownicy ciastem. Nakłuć widelcem. Piec 10 minut. Ubić jajka z cukrem trzcinowym. Wymieszać z serem, budyniem i roztopionym, schłodzonym masłem. Na przestudzony spód wylać masę serową. Do piekarnika wstawić naczynie napełnione wodą (na dolną półkę). Włożyć sernik do pieca. Po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 C. Piec jeszcze 1- 1,5 godziny. Sprawdzić patyczkiem. Zostawić upieczony sernik w piekarniku do ostygnięcia. Rozpuścić galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudzić, włożyć do lodówki. Opłukać i osuszyć na sicie poziomki. Na wierzch ostudzonego sernika wysypać poziomki. Zalać stygnącą, wyraźnie gęstniejącą galaretka. Uwaga: nie należy zalewać owoców płynną galaretką, bo wsiąknie w owoce. Jeśli przegapimy odpowiedni moment i galaretka zastygnie należy leciutko ja podgrzać w wkładając miskę do naczynia z gorąca wodą i energicznie mieszając rózgą. Sernik jest też pyszny bez woców na wierzchu.  Uwaga: sernik można też upiec bez spodu z kruchego ciasta, będzie wówczas bezglutenowy.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.