- Czas przygotowania 30 min.
- Czas oczekiwania 12 godz.
- Trudność
- Porcja dla
śledzie a la matias | 500 g |
pierniki katarzynki bez polewy czekoladowej | 3 sztuki |
cebula cukrowa | 2 duże |
rodzynki | 150 g |
goździki | 10 |
cynamon | 1 łyżeczka |
pieprz mielony biały | 1 łyżeczka |
kardamon | 5 ziaren |
ziele angielskie | 10 kuleczek |
liść laurowy | 5 |
miód płynny | 2 łyżki |
sok z pomarańczy | 1/2 szklanki |
sól | do smaku |
Cebulę obrać, pokroić na plasterki. Na patelni wymieszać miód z sokiem z pomarańczy, dodać przyprawy, rodzynki i drobno pokruszone pierniczki. Gotować mieszając 3-4 minuty. Pod koniec gotowania dodać cebulę i zamieszać, przestudzić. Śledzie pokroić na mniejsze kawałeczki, wymieszać z przestudzonym sosem . Zostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin. Spróbować i ewentualnie dosolić.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...