Śledź piernikowy z rodzynkami

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 12 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
śledzie a la matias 500 g
pierniki katarzynki bez polewy czekoladowej 3 sztuki
cebula cukrowa 2 duże
rodzynki 150 g
goździki 10
cynamon 1 łyżeczka
pieprz mielony biały 1 łyżeczka
kardamon 5 ziaren
ziele angielskie 10 kuleczek
liść laurowy 5
miód płynny 2 łyżki
sok z pomarańczy 1/2 szklanki
sól do smaku
Prawdziwie świąteczna wersja wigilijnego śledzia. Najlepiej smakuje „następnego dnia” kiedy smaki się przegryzą, więc o przygotowaniu trzeba pomyśleć dzień przed wigilią.

Cebulę obrać, pokroić na plasterki. Na patelni wymieszać miód z sokiem z pomarańczy, dodać przyprawy, rodzynki i drobno pokruszone pierniczki. Gotować mieszając 3-4 minuty. Pod koniec gotowania dodać cebulę i zamieszać, przestudzić. Śledzie pokroić na mniejsze kawałeczki, wymieszać z przestudzonym sosem . Zostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin. Spróbować i ewentualnie dosolić.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.