Filety umyć i opłukać, pozostawić do namoczenia na cała noc. Cebulę obrać i drobno posiekać. Śledzie pokroić na kawałki. Wodę zagotować i rozpuścić w niej cukier. Dodać wino, ocet i przyprawy. Gotować około 5 min. Przygotować czyste słoiki. Śledzie z cebulą ułożyć warstwowo i zalać marynatą. Odstawić na 3 dni do lodówki.
- Czas przygotowania 30 min.
- Czas oczekiwania 3 dni
- Trudność
- Porcja dla
filety z matiasów | 8 |
czerwona cebula | 2 |
cukier | 150 gram |
czerwone wino | 250 ml |
ocet winny z czerwonego wina | 100 ml |
woda | pół szklanki |
goździki | 8 |
pieprz | 8 ziarenek |
kardamon | 2 strączki |
ziele angielskie | 3 ziarenka |
liście laurowe | 2 |
kora cynamonu | 4 |
nasiona gorczycy | |
filety z matjasów | 8 |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...