Śledź w czerwonym winie

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 3 dni
  • Trudność
  • Porcja dla
filety z matiasów 8
czerwona cebula 2
cukier 150 gram
czerwone wino 250 ml
ocet winny z czerwonego wina 100 ml
woda pół szklanki
goździki 8
pieprz 8 ziarenek
kardamon 2 strączki
ziele angielskie 3 ziarenka
liście laurowe 2
kora cynamonu 4
nasiona gorczycy
filety z matjasów 8

Filety umyć i opłukać, pozostawić do namoczenia na cała noc. Cebulę obrać i drobno posiekać. Śledzie pokroić na kawałki. Wodę zagotować i rozpuścić w niej cukier. Dodać wino, ocet i przyprawy. Gotować około 5 min. Przygotować czyste słoiki. Śledzie z cebulą ułożyć warstwowo i zalać marynatą. Odstawić na 3 dni do lodówki. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.