Zagotować składniki zalewy w emaliowanym garnku. Dorzucić śliwki, potrząsnąć i zostawić na całą noc. Następnego dnia odlać ocet, ale nie wylewać. W wypieczonych w piekarniku słoikach ułożyć śliwki każdą warstwę przesypując cukrem. Dolać odrobinę zalewy i po jednej papryczce chili na słoiczek. Zamknąć wygotowanymi pokrywkami. Pasteryzować 20 minut w garnku wyłożonym ściereczką.
- Czas przygotowania 40 min.
- Czas oczekiwania 1 dzień
- Trudność
- Porcja dla
śliwki węgierki bez pestek | 1 kg |
cukier | 500 g |
chili | 8 |
zalewa: |
ocet spirytusowy | 1 szklanka |
woda | 1 szklanka |
ziele angielskie | 8 ziarenek |
goździki | 8 |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...