Solanka zwana też solianką

  • Czas 3 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
wołowina 400 g
łopatka wieprzowa 400 g
kiełbasa wiejska 200g
wędzonka 150 g
marchewka 2
cebula 1 duża
czosnek 4 ząbki
pietruszka 1
seler 1 mały
por, zielona część 1
masło 2 łyżki
ogórki kiszone 4
czarne oliwki 100g
sok z kiszonych ogórków 1 szklanka
koencentrat pomidorowy 1 mały
ziele angielskie 4 kulki
liście laurowe 4
sól i pieprz do smaku
cytryna, koperek, śmietana do podania
Solianka, mięsna zupa, której bliżej do gulaszu niż cienkiej zupki. Podaje się ją z cytryną i oliwkami.

Umyć mięso i warzywa. Obrać marchew, pietruszkę i seler. Włożyć do garnka wołowinę i łopatkę, warzywa bez cebuli, czosnku i ogórków i zalej 2,5 l wody, dodać ziele angielskie, kilka ziarenek pieprzu, listki laurowe i łyżeczkę soli. Gotować na małym ogniu, do miękkości mięsa. (ok. 2,5 godziny). Wyjąć mięso z wywaru, pokroić i włożyć z powrotem do garnka, podgrzewać na bardzo małym ogniu. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać koncentrat i przesmażyć. Dodać do wywaru z mięsem. Pokroić kiełbasę i wędzonkę, podsmażyć na patelni i przełożyć do zupy. Dodać oliwki bez pestek. Ogórki zetrzeć na grubej tarce. Podsmażyć na patelni, na której smażyła się kiełbasa i dodać do zupy. Następnie wlać zalewę z ogórków kiszonych. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Solianka musi być kwaśna i słona zarazem. Właściwy smak można uzyskać dolewając więcej lub mniej zalewy z ogórków.

Soliankę podaj z kleksem śmietany, plasterkiem cytryny i posiekanym koperkiem. Świetnie smakuje z dobrym wiejskim chlebem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.