Spaghetti mięsne ze świeżymi ziołami i oliwkami

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
makaron spaghetti 500g
pomidory 1,5 kg
świeże zioła (bazylia, oregano, natka, koperek) 1 duży pęczek
parmezan 100g
mielone mięso z indyka 500g
cebule cukrowe 1-2
czosnek 2 ząbki
oliwki szklanka
bulion drobiowy (niekoniecznie) pół szklanki
olej lub oliwa 1/4 szklanki
sól, pieprz, cukier
Warto wykorzystać sezon na świeże zioła i dodawać je do czego się da!

Pomidory obrać, posiekać usuwając pestki. Obrać i posiekać cebule i czosnek. Rozgrzać oliwą w rondlu. Zeszklić cebule, dodać mięso i usmażyć rozgniatając grudki drewnianą łyżką. Wlać bulion lub wodę, posolić, przykryć dusić 10 minut. Opłukać, wysuszyć i pokroić zioła. Do sosu mięsnego dodać pomidory i odparować do pożądanej gęstości (sos ze świeżych pomidorów smakuje latem, jeśli nie odparujemy go zbyt mocno). Ugotować makaron. Wymieszać z sosem i przepołowionymi oliwkami. Doprawić, dodać zioła. Wymieszać. Podawać udekorowane listkami ziół. Parmezan podać oddzielnie.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.