Spaghetti z pesto z nerkowców i awokado

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
makaron spaghetti 400 gram
orzechy nerkowca 150 gram
liście bazylii 1,5 szklanki
oliwa z oliwek 6 łyżek
parmezan 50 gram
czosnek 3 ząbki
dojrzałe awokado 1
sok z 1 cytryny
Spaghetti z pesto jest łatwym i zarazem bardzo smacznym daniem. Warto wypróbować nowej wariacji tej potrawy, zamieniając orzeszki pini na nerkowce i dodając awokado!

100 gram orzechów nerkowca, bazylię, obrane awokado, czosnek, sól, parmezan, sok z cytryny wrzucić do blendera i zmiksować. 50 gram orzechów podprażyć na suchej patelni i posiekać na dość duże kawałki. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Makaron wymieszać z pesto. Na wierzch posypać orzechami  i przyozdobić liściem bazylii. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.