Spaghetti z sosem carbonara

  • Czas 18 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
Spaghetti Barilla 340 gramów
boczek pancetta 140 gramów
żółtka jaj 4
ser pecorino 100 gramów
sól i pieprz dla smaku

Ugotuj spaghetti w dużym garnku osolonej wody. W tym samym czasie pokrój boczek na cienkie paski i ułóż je na dużej patelni. Przysmaż boczek na lekki brąz bez dodawania oleju.

W międzyczasie ubij żółtka z ¾ ilości sera pecorino. Dodaj świeżo zmielonego, czarnego pieprzu.

Gdy makaron będzie al dente, odcedź go i włóż na patelnię z boczkiem. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj ubite żółtka. Dodaj łyżkę wody z gotowania makaronu, by uzyskać kremowy efekt.

Mieszaj przez minutę i podawaj z sosem carbonara. Posyp resztą sera pecorino i czarnym pieprzem. Podawaj gorące.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.