Świąteczny bigos staropolski

  • Czas 3 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
kapusta kwaszona 2000 g
boczek wędzony 300 g
kiełbasa cienka 300 g
karkówka z dzika 300 g
prawdziwki suszone 100 g
śliwki wędzone 100 g
wino czerwone 700 ml
jałowiec 6 sztuk
ziele angielskie 4 sztuki
liść laurowy 3 sztuki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
kminek 1 łyżka
majeranek 1 łyżka
sól
pieprz

Odciśniętą kapustę (jeżeli jest za kwaśna należy ją przepłukać zimną wodą) pokroić, i zalać niewielką ilością wody. Dodać wino i przyprawy.

Wypestkowane śliwki i namoczone wcześniej w wodzie grzyby pokroić w paski i dodać do kapusty.

Pokrojone w kostkę boczek, kiełbasę i karkówkę przesmażyć na patelni i wrzucić do garnka z bigosem. Gotować do momentu kiedy kapusta będzie miękka. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.