Szarlotka

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ciasto:
mąka krupczatka 300 g
cukier puder 100 g
masło 200 g
żółtka 3
śmietana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta
Pianka:
białka 3
cukier 6 łyżek
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
Nadzienie:
jabłka 2 kg
rodzynki duża garść
cynamon 1 łyżka
kardamon 1 łyżeczka
masło do formy
Najbardziej popularne polskie ciasto należy przygotować z jabłek odmian reneta, boiken lub antonówka.

Posiekać masło z mąką, solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać żółtka i śmietanę i zagnieść szybko ciasto. Podzielić na dwie części, z których mniejsza to 1/3 całości. Owinąć kule ciasta w folię. Włożyć do zamrażalnika. Jabłka obrać, pokroić na kawałki. Wrzucić do rondla i lekko poddusić , tak aby zmiękły ale się nierozpadły. Dodać rodzynki i przyprawy. Wymieszać. Nagrzać piekarnik do 200 C. Ubić pianę na sztywno dodając cukier. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Dużą blachę lub tortownicę posmarować masłem. Większą kulą ciasta wylepić dno i boki blachy. Nałożyć jabłka, na wierzch pianę. Na pianę zetrzeć resztę ciasta. Piec około 40 minut w temperaturze 200 C bez termoobiegu.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.