Szaszłyki koktajlowe ze śledziem

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
filety śledziowe a la matjas 4 duże
cieniutkie kromki razowego chleba 6
sok z cytryny 3 łyżki
mleko do moczenia śledzi pół litra
pomidorki koktajlowe małe 24
cebule czerwone 4
ogórki świeże sałatkowe 2
rzodkiewki czerwone 12
oliwa 1 łyżka
natka pietruszki (niekoniecznie) do podania
Idealne kanapki na babski wieczór w gronie pań dbających o zdrowie.

Do wykonania potrzebne będą krótkie szpadki koktajlowe (24 sztuki). Śledzie opłukać, namoczyć w mleku (minimum 2 godziny). Opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdy filet przekroić na 6 kawałków. Kawałki śledzia polać sokiem z cytryny i oliwą, dobrze wymieszać. Kromki chleba pokroić (każdą na 6 części). Pomidorki umyć. Ogórki pokroić w grube plasterki. Cebule pokroić na cząstki. Rzodkiewki oczyścić, opłukać, wysuszyć, przekroić na połówki. Na chlebie układać kawałki ryby, na niej pomidorki, cebulę, ogórka i rzodkiewkę. Spiąć szpadką

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.