Szaszłyki z indyka

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
piersi indyka 500 g
pomidorki koktajlowe 10
cukinia 1
oliwa 5 łyżek
sok z cytryny 2 łyżki
zioła prowansalskie 1 łyżeczka
sól i pieprz
roszponka do podania

Mięso pokroić w duża kostkę. Cukinię pokroić w duże kawałki. Pomidorki umyć. Wymieszać oliwę, sok z cytryny i zioła. Polać mięso i cukinię. Odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. Drewniane patyczki do szaszłyków włożyć na pół godziny do zimnej wody (jeśli używamy metalowych patyczków nie trzeba ich moczyć). Nadziać na patyczki na przemian kawałki mięsa, cukinii i pomidorki. Skropić oliwą. Piec w piekarniku włączonym na funkcję grill, na grillu lub usmażyć na patelni. Podawać na świeżych listkach ulubionej sałaty.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.