Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
polędwiczki wieprzowe 2
oliwa 4 łyżki
musztarda Dijon lub inna ulubiona 3 łyżki
ocet balsamiczny 1 łyżeczka
tymianek suszony 1 łyżka
miód 1 łyżka
sól 1 płaska łyżeczka
patyczki do szaszłyków
Polędwiczki są wyjątkowo delikatnym mięsem. Najgorsze co można im zrobić to piec lub smażyć za długo. Stają się wtedy podeszwami bez smaku. Także ostrożnie z czasem pieczenia!

Polędwiczki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki o grubości 1-1,5 cm. W misce wymieszać oliwę, musztardę, ocet, estragon, miód, sól. Do marynaty włożyć mięso i marynować pół godziny. Nabić kawałki polędwiczki na patyczki do szaszłyków nie ściskając ich. Najlepiej nabijać je wzdłuż włókien, tak aby „kotleciki” z polędwiczek dały się łatwo upiec. Grillować krótko z obu stron dwukrotnie obracając. Podawać z świeżą, chrupiąca bagietką, sałatą i białym wytrawnym winem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.