Szczupak faszerowany

  • Czas 1 godz. 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
szczupak 1,5 kg
marchew 2
pietruszka 2
liść laurowy kilka
ziele angielskie kilka ziaren
bulion rybny lub warzywny
chili szczypta
gałka muszkatołowa szczypta
kaszka manna 2 łyżki
pieprz
sól
jajko 1

Ze szczupaka usunąć łuskę i oczy. Skórę wokół głowy naciąć i delikatnie ściągnąć skórę, aż do ogona. Odciąć skórę przy ogonie, dokładnie umyć i osuszyć. Z pozostałej części usunąć wnętrzności, odciąć głowę i odfiletować. Mięso odłożyć. W garnku ułożyć kręgosłup szczupaka, obrane marchewki i pietruszki, dodać ziele i liść laurowy. Zalać wywarem i gotujemy, po 10 minutach dodać głowę szczupaka i gotować kolejne 10 minut. Gdy marchewka i pietruszka są miękkie rozdrobnić je malakserem razem z mięsem. Do masy dodać jajko, doprawić solą, pieprzem, szczyptą chili i gałki muszkatołowej, dodać 2 łyżki kaszki manny i całość dokładnie wymieszać. Do skóry szczupaka nałożyć farsz, nie napełniać zbyt mocno, gdyż skóra podczas gotowania może pęknąć. Rozłożyć folię spożywczą, ułożyć na niej szczupaka i dokładnie zawinąć. Resztki ryby wyciągnąć z wywaru. Włożyć do wywaru szczupaka, gotować na małym ogniu ok. 20 minut pod przykryciem. Wyłączyć ogień i studzić pod przykryciem. Gdy ryba wystygnie razem z folią włożyć ją na całą noc do lodówki. Następnego dnia wyjąć rybę z folii, delikatnie pokroić w plastry, ułożyć na podłużnym półmisku i udekorować.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.