Szkockie jaja

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jajka 5
surowa biała kiełbasa 300 g
mąka 4 łyżki
bułka tarta 6-7 łyżek
świeże zioła (tymianek, natka, koperek) 3 łyżki
tłuszcz do głębokiego smażenia
sól i pieprz do smaku

4 jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać. Mięso z kiełbasek wyjąc z osłonek do miski. Wyrobić na gładką masę z ziołami. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Masę mięsną podzielić na 4 części. Każde jajko oblepić równomiernie masą mięsną. Mięsne kulki obtoczyć w mące, następnie w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Dokładnie docisnąć panierkę. Włożyć do rozgrzanego tłuszczu i smażyć aż będą mocno złote. Podawać jako zimną przekąskę.

Pobierz bezpłatnie wielkanocny e-book z przepisami Magdy Gessler!

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.