Posiekać szalotkę. Opłukać szpinak. Rozgrzać na patelni oliwę, podsmażyć szalotkę. Na suchej patelni uprażyć orzeszki piniowe. Do szalotki dodać szpinak i odrobinę soli. Smażyć krótko, tylko tyle, żeby zmiękł. Pomidory pokroić w paski. Wyłożyć szpinak na talerze. Posypać paskami pomidorów, pokruszona gorgonzolą i orzeszkami piniowymi.
- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
szpinak świeży | 500 |
orzeszki piniowe | 2 łyżki |
suszone pomidory | 4 plastry |
oliwa | 6 łyżek |
szalotka | 1 |
sól i pieprz | |
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Ciasto na naleśniki
- 2. Makaron z cukinią i pieczarkami
- 3. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 4. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 5. Szybkie ciasto z wiśniami
- 6. Jak gotować ryż na sypko
- 7. Podział tuszy wołowej
- 8. Ciasto na pizzę
- 9. Zaprawa do ryżu do sushi - proporcje
- 10. Biały chłodnik z Podlasia
Wydarzenia
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Kilkanaście dni temu, na nocnej street foodowej mapie Warszawy, w centrum miasta, pojawił się Gas...
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...