Tajska zupa z boczniakami i mlekiem kokosowym

  • Czas 20 min.
  • Czas oczekiwania 20 dni
  • Trudność
  • Porcja dla
woda 3 szklanki
starty imbir 2 łyżki
trawa cytrynowa 1 łodyga
liście limonki 4-6 sztuk
posiekana papryczka chilli 1 sztuka
tofu kostka
posiekane boczniaki 1 szklanka
mleko kokosowe 1/2 szklanki
jasny sos sojowy 2 łyżki
ciemny, grzybowy sos sojowy 2 łyżki
sok z limonki 1 1/2 łyżki
posiekana kolendra 3 łyżki

Trawę cytrynową zmiażdżyć rączką od noża. W garnku na odrobinie oleju podsmażyć imbir, liście limonki i chilli. Dodać posiekane boczniaki i podsmażyć. Po kilku minutach całość zalać wodą, dodać trawę cytrynową i gotować kilkanaście minut. Na oddzielnej patelni podsmażyć posiekane tofu. Na końcu dodać do bulionu mleko kokosowe, sosy sojowe i sok z limonki. Przed podaniem wyjąć łodygę trawy cytrynowej. Zupę podawać z tofu i kolendrą.  

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.