Tarta z łososiem i szpinakiem

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ciasto:
masło 100g
mąka 200g
sól do ciasta 1łyżeczka
bardzo zimna woda 3 łyżki
Farsz:
filet z łososia 200g
szpinak 300g
jajka 5
śmietanka 12% 300ml
Cheddar 100g
sól i pieprz
Danie łatwe a bardzo efektowne. Najlepsze na ciepło ale na zimno też smakuje.

Mąkę posiekać z masłem. Dodać sól i wodę. Szybko zagnieść ciasto. Wylepić formę do tarty lub tortownicę z wysokim brzegiem. Włożyć formę do torebki foliowej i schłodzić w lodówce ok 30minut. W tym czasie ugotować łososia na parze (ok 15 min). Szpinak opłukać i sparzyć wrzątkiem, osączyć. Nagrzać piekarnik do 200 C. Nakłuć ciasto i wstawić do piekarnika na 10 minut. Wyjąc, przestudzić. Roztrzepać jajka ze śmietanką. Dodać szpinak i starty ser. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na podpieczone ciasto położyć rozdrobnionego łososia. Na wierzch wlać masę śmietanową. Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 C. Gdyby wierzch zbytnio się rumienił, przykryć pergaminem lub folią aluminiową. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem – powinien być suchy. Uwaga: tartę można przyrządzić z dwóch rodzajów łososia - do ugotowanego na parze można dodać wędzonego.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.