Tatar z bakłażana

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
bakłażan 1 duży
dobra oliwa 4 łyżki
sok z cytryny z połowy cytryny
czosnek roztarty z solą 1 ząbek
pasta pomidorowa 1 łyżka
wędzona słodka papryka 1/2 łyżeczki
suszona papryczka chili drobno posiekana 1 mała
kapary drobno posiekane 1 łyżka
sól i pieprz
całe kapary do przybrania 1 łyżka małych albo
Wegetarianie nie muszą sobie odmawiać tatara. Zrobiony z bakłażana i odpowiednio przyprawiony jest wspaniałą bezmięsną zakąską. Przepis pochodzi z warszawskiej restauracji Słony.

Bakłażana owinąć w folię aluminiową i upiec w całości w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Pozwolić mu trochę ostygnąć, poczym obrać z przypieczonej skórki i posiekać w drobną kostkę. Oliwę zmiksować z sokiem z cytryny, pastą pomidorową i przyprawami. Wymieszać z posiekanym bakłażanem i kaparami. Wstawić do lodówki na min. 1 godzinę, żeby smaki się przegryzły. Uformować 4 małe krążki (porcja na 1 osobę), każdy przybrać kaparami.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.