Tatar z pomidora

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 3 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
pomidory 12 sztuk
szalotka 4
czosnek 2 ząbki
musztarda Dijon 1 łyżka
sos sojowy 1 łyżka
cukier 1/2 łyżeczki
kapary 1 łyżka
świeża bazylia lub szczypiorek garść listków
oliwa 1 łyżka
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
sos Tabasco do smaku
kwiaty jadalne (bratki, róże, nagietki, nasturcje, do wyboru) do dekoracji
Niezwykle smakowita alternatywa dla tatara z wołowiny.

Nagrzać piekarnik do 120°C. Przeciąć pomidory na pół wzdłuż i wyciąć rdzeń łodygi i usunąć nasiona pozostawiając miąższ. Ułożyć pomidory stroną cięcia na blasze wyłożonej pergaminem. Umieścić blachę do pieczenia na środkowej półce piekarnika. Suszyć je w piekarniku przez 3 godziny.

Szalotki obrać i drobno posiekać. Zagotować wodę i przelać wrzątkiem szalotki, ostudzić zimną wodą. Osączyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Ostudzić i posiekać podsuszone pomidory. Posiekać kapary, dodać do pomidorów. Doprawić solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić do lodówki.

Przygotować dressing: musztardę połączyć z sosem sojowym, oliwą, kilkoma kroplami Tabasco. Dodać posiekaną szalotkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Tatara podawać na grzankach z bułki.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.