Tęczowy pasztet z warzyw

  • Czas 3 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
marchewki 500g
pomarańczowa papryka 1
buraki 500g
ziemniaki 3
seler 1
pory 2
zielony groszek 250g
szpinak 250g
mleko 500ml
mąka 2 łyżki
masło 2 łyżki
gałka muszkatołowa szczypta startej
Gruyère starty 3 łyżki
jajka 4
sok z cytryny 1 łyżka

Ugotować oddzielnie marchewkę i buraki w małej ilości wody. Do buraków dodać odrobinę soku z cytryny, by nie straciły koloru. Ugotować ziemniaki, selera i białe części porów razem, też w niewielkiej ilości wody, do miękkości. Zblanszować szpinak wrzątkiem. Groszek gotować 5-6 minut w wodzie z solą i odrobiną cukru, aby nie stracił koloru.

W rondlu przygotować beszamel: wrzucić masło, dodać mąkę. Smażyć przez chwilę mieszając. Dodać mleko mieszając energicznie i gotować kilka minut od zagotowania na średnim ogniu mieszając, aby nie powstały grudki. Doprawić gałką i dosypać ser. Sos beszamelowy podzielić na cztery części. Gdy przestygnie do każdej z tych części dodać jedno całe jajko, dokładnie wymieszać. Z warzyw przygotować 4 masy. Marchewkę zmiksować z upieczoną pomarańczową papryką, obraną ze skórki. Osobno zmiksować buraczki. Ziemniaki zmiksować z selerem i porem a groszek ze szpinakiem. Każdą z mas lekko posolić i dodać po łyżce beszamelu. Foremkę na pasztet wyłożyć pergaminem. Układać w niej warstwami masy jarzynowe w kolejności: zielona, różowa, pomarańczowa i biała. Foremkę wstawić do naczynia z wodą (tak aby woda sięgała nie wyżej niż do połowy wysokości), przykryć i piec w 120°C około godziny. Podawać z sosem z kefiru zmiksowanego z rukolą i rzodkiewkami lub rzeżuchą.

Pobierz bezpłatnie wielkanocny e-book z przepisami Magdy Gessler!

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.