Tradycyjna zupa ogórkowa

  • Czas 1 godz. 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
żeberka wieprzowe 500 g
kawałek selera
por 1/2
marchewka 1
pietruszka 1
ogórki kiszone 6
ziemniaki 6
śmietana 18% 1 filiżanka
koperek 1/2 pęczka
sól
pieprz
Zupa ogórkowa to smak dzieciństwa, warto go odnaleźć.

Gotować seler, pietruszkę i por razem z mięsem około godziny. Wyjąć pietruszkę, por i seler. Marchewkę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do gotującego się wywaru. Gotować 15 minut. Pokroić  ogórki cieniutkie plasterki, dodać do zupy. Gotować 5 minut. Dodać śmietanę oraz posiekany koperek.

Zupę podawać  z mięsem z ugotowanych żeberek.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.