Truskawki zapiekane w koglu-moglu

  • Czas 10 min.
  • Czas oczekiwania 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
truskawki 300 g
żółtka 4
cukier 6 łyżek
sok z cytryny 1 łyżka

Świerze owoce umyć, osuszyć. Ułożyć w naczyniach do zapiekania. W głębokim naczyniu mieszamy na dużych obrotach żółtka z cukrem na bialutki puch. Na koniec ubijania dodajemy sok z cytryny. Wyrobionym koglem- moglem polewamy truskawki. Wypełniamy naczynie do zapiekania tak aby zostało miejsce przy brzegach - masa troszkę urośnie. Wstawiamy do piekarnika na ok.15 min. aż się zarumieni. Podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika lecz trzeba uważać na nagrzane naczynie do zapiekania. Smacznego.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.