Udka kurczaka w glazurze

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
udka kurczaka 6
miód 2 łyżki
jasny sos sojowy 8 łyżek
ocet jabłkowy 4 łyżki
whisky 2 łyżki
cebula 0,5
czosnek 2 ząbki
starty imbir 1 łyżeczka
sól

Umyć i osuszyć udka. Przygotować glazurę: wymieszać drobno posiekane czosnek i cebulę z miodem, sosem sojowym, octem, imbirem i whisky. Doprawić solą. Glazurą dokładnie posmarować udka i odstawić do lodówki na kilka godzin. Włożyć udka do żaroodpornego naczynia. Piec pod przykryciem 50 minut w temperaturze 200 stopni C. Zagotować pozostała glazurę i polać nią udka przed podaniem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.