Pokroić czosnek w słupki. Nakłuć mięso szpikulcem i w powstałe otwory włożyć kawałeczki czosnku. Oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać oliwę na patelni. Smażyć mięso 4 minuty z każdej strony. Włożyć mięso do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Obłożyć całymi główkami czosnku i gałązkami tymianku i rozmarynu. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Zmniejszyć temperaturę do 175 stopni C Dolać wino i nieco wody. Przykryć naczynie i piec 2,5-3 godziny, aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu podlewać powstającym sosem. Po wyjęciu z piekarnika jagnięcinę posypać posiekaną natką pietruszki.
- Czas 3 godz. 35 min.
- Trudność
- Porcja dla
udziec jagnięcy bez kości | 1 |
czosnek | 12 ząbków |
czerwone wytrawne wino | 300 ml |
główka czosnku | 6 całych |
natka pietruszki | 0,5 pęczka |
rozmaryn | 6 gałązek |
tymianek | 6 gałązek |
oliwa | |
pieprz | |
sól | |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...