Udziec jagnięcy w czosnku

  • Czas 3 godz. 35 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
udziec jagnięcy bez kości 1
czosnek 12 ząbków
czerwone wytrawne wino 300 ml
główka czosnku 6 całych
natka pietruszki 0,5 pęczka
rozmaryn 6 gałązek
tymianek 6 gałązek
oliwa
pieprz
sól

Pokroić czosnek w słupki. Nakłuć mięso szpikulcem i w powstałe otwory włożyć kawałeczki czosnku. Oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać oliwę na patelni. Smażyć mięso 4 minuty z każdej strony. Włożyć mięso do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Obłożyć całymi główkami czosnku i gałązkami tymianku i rozmarynu. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Zmniejszyć temperaturę do 175 stopni C Dolać wino i nieco wody. Przykryć naczynie i piec 2,5-3 godziny, aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu podlewać powstającym sosem. Po wyjęciu z piekarnika jagnięcinę posypać posiekaną natką pietruszki.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.