Wątróbka cielęca z cebulką i chipsami z szałwii

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
wątróbka cielęca 800g
mleko 500ml
cebula cukrowa 4
orzechy włoskie mielone 100g
pieprz kolorowy świeżo mielony 1 łyżeczka
masło 80g
szałwia 1 pęczek
oliwa do smażenia 4 łyżki
sól morska do smaku
Dania z cielęcej wątróbki przyrządza się szybko, a poprzez rozmaite dodatki można z wątróbki wyczarować mnóstwo różnych smaków.

Wątróbkę opłukać, osuszyć, zdjąć błonę, usunąć żyły, pokroić na plastry o grubości 1,5 cm. W miseczce zalać plastry mlekiem. Odstawić na pół godziny. W tym czasie oberwać listki szałwii i usmażyć je na rozgrzanej oliwie na chrupiące chipsy. Wyjąć z tłuszczu. Tłuszcz zachować. Obrać cebulę i pokroić w plasterki. Usmażyć cebulę na łyżce masła. Zdjąć cebulę z patelni. Wymieszać zmielone orzechy z pieprzem. Osuszyć plastry wątróbki z mleka. Panierować wątróbkę w orzechach. Do reszty tłuszczu w którym smażyła się cebula dodać pozostałe masło, rozgrzać je. Smażyć wątróbkę  z obu stron. Pod koniec smażenia dodać cebulę i podgrzać ją. Wątróbka powinna być z zewnątrz zrumieniona a wewnątrz różowa. Przed podaniem oprószyć potrawę solą. Podawać wątróbkę z cebulką i chipsami z szałwii, skropioną oliwą, w której smażyły się chipsy. Dobrym dodatkiem będą ziemniaki puree.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.