Wędzone pstrągi

  • Czas 10 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
Pstrąg świeży 2
woda 1,5 l
sól 3 łyżki
cukier 1,5 łyżeczki
liście laurowe 4
pieprz 1 łyżeczka
Czy tradycyjnie wędzone ryby będą dostępne w powszechnej sprzedaży? Nie wiadomo, ale gdyby w Unii Europejskiej okazały się towarem nielegalnym, zawsze możemy uwędzić rybę w domowej małej, poręcznej wędzarni.

Przygotować zalewę z wody i przypraw. Ryby umyć, włożyć do zalewy na 8 godzin. Następnie opłukać i suszyć ok 1,5 godz. (najlepiej wykorzystać do tego celu suszarkę do grzybów i owoców). Wysuszone ryby wędzić w dymie drzew liściastych około godziny. My wędziliśmy pstrągi w wędzarni BIOWIN 50 min. Wykorzystaliśmy gotowe zrębki wędzarnicze z jabłoni. Jeśli pstrągi będą większe czas peklowania i wędzenia można wydłużyć.

 

O zadymie w sprawie wędzarni czytaj tutaj - Kliknij

Czas Peklowania -  8 godzin

Czas Wędzenia 1 godz

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.