- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
ciasto drożdżowe (przepis "drożdżowe light" | 1 porcja |
skórka pomarańczowa | 50g |
migdały całe, obrane | 50g |
rodzynki | 100g |
rodzynki do dekoracji | 10g |
płatki migdałowe | 10g |
lukier domowy | 1 porcja |
ciasto drożdżowe (przepis | 1 porcja |
Sprawdź przepis na ciasto drożdżowe light.
Do ciasta drożdżowego dodać skórkę pomarańczową, całe migdały, rodzynki i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30-60 minut w ciepłe miejsce. Ciasto nabić w formę i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto będzie zajmować ok. 80% foremki, wstawić do pieca na 40 minut i piec w temperaturze 180°C. Po wypieczeniu i ostygnięciu babę oblać lukrem, posypać płatkami migdałowymi i rodzynkami.
![]() |
Pobierz bezpłatnie wielkanocny e-book z przepisami Magdy Gessler! |
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Ciasto na naleśniki
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Makaron z cukinią i pieczarkami
- 4. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 5. Makaron z boczkiem, szpinakiem i śmietaną
- 6. Ciasto na pizzę
- 7. Zapraszamy na nasz fanpage
- 8. Zaprawa do ryżu do sushi - proporcje
- 9. Jak gotować młode ziemniaczki?
- 10. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
Wydarzenia
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Kilkanaście dni temu, na nocnej street foodowej mapie Warszawy, w centrum miasta, pojawił się Gas...
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...