Wiosenne awokado ze szpinakiem

  • Czas 5 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
dojrzałe avocado 4
młode liście szpinaku 1 kg
rzodkiewki 1 pęczek
dymki 4-6
jogurt naturalny lub śmietana 250 ml
sok z cytryny 2-3 łyżki
sól i pieprz do smaku
Pyszne, wiosenne, lekkie, pełne witamin. Graj w zielone!

Umyć i osuszyć warzywa.  Rzodkiewki pokroić w paseczki, dymki (tylko zielone części) w piórka. Porwać szpinak. Wymieszać jogurt lub śmietanę z sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać rzodkiewki, szpinak i dymki ze śmietaną odkładając trochę do dekoracji. Avocado obrać i pokroić w duże cząstki. Ułożyć na talerzach. Na cząstki avocado wyłożyć pozostałe warzywa wymieszane ze śmietaną. Ozdobić odłożonymi kawałkami.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.