Zakwas z buraków

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
buraki 1 kg
woda ok. 5 szklanek
cukier 1 łyżeczka
czosnek 4 ząbki
liść laurowy 1
kminek garść
ziele angielskie 2 - 3 ziarenka
skórka razowego chleba na zakwasie lub
pół szklanki soku z kiszonych ogórków

Wodę z cukrem zagotować. Buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach lub pokroić na cienkie plasterki. Czosnek obrać i pokroić na plasterki. W kamiennym garnku ułożyć buraki, dodać przprawy i zalać letnią wodą, tak aby wszystkie buraki były pod wodą. Wrzucić skórkę chleba lub dolać sok z ogórków. Przykryć garnek gazą i zostawić w temparaturze pokojowej na 4-5 dni. Lejek wyłożyć gazą i wlać kwas do ciemnych butelek. Zamknąć. Przechowywać w lodówce lub chłodnej piwnicy do dwóch tygodni. Jeśli na powierzchni zrobi się pleśń zebrać ją a kwas przecedzić ponownie przez gazę.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.