Zapiekanka z brokułami

  • Czas 45 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
pomidory 500 g
brokuły 1
makaron penne (lub inny krótki) 300 g
jajka 3
śmietanka kremówka 200 ml
szalotki 2
oliwa 2 łyżki
Cheddar tarty 100 g
Parmezan tarty 100 g
masło
sól i pieprz

Pomidory obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Brokuła podzielić na różyczki, ugotować na parze. Ugotować makaron w wodzie z 1 łyżką oliwy. Szalotki posiekać, usmażyć na 1 łyżce oliwy. Wymieszać kremówkę z roztrzepanymi jajkami. Dodać cheddar i łyżkę parmezanu. Wymieszać dodając szalotkę. Doprawić solą i pieprzem (powinno być dość słone, bo brokuł gotowany na parze).

Do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wsypać warstwę makaronu, na wierzchu ułożyć pomidory, potem brokuły i znów makaron, pomidory, brokuły. Polać śmietanką z serem. Posypać parmezanem. Zapiekać ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.