- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
Mięso gotowanego lub pieczonego kurczaka | 400 g |
Groszek mrożony | 200 g |
cebula | 1 |
czosnek | 2 ząbki |
żółta papryka | 1 |
Por mały | 1 |
Śmietanka 30 % | 3/4 szklanki |
Masło lub oliwa do smażenia | 1 łyżka |
skórka z jednej cytryny | |
Na ziemniaczaną pierzynkę: | |
Ziemniaki obrane | 1 kg |
Śmietanka 30 % | 1/2 szklanki |
masło | 2 łyżki |
gałka muszkatołowa starta | 1/2 małej łyżeczki |
Sól, pieprz, cukier do smaku | |
kukurydza w puszce | 100g |
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić, zgnieść i utrzeć z masłem, śmietanką i przyprawami na gładkie purée.
W czasie kiedy ziemniaki się gotują mięso pokroić w paseczki. Cebulę i czosnek obrać i pokroić. Pora oczyścić ze zwiędłych liści, przekroić wzdłuż na pół, dokładnie umyć i pokroić.W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć na nim cebulę i czosnek, dodać pora. Kiedy zmiękną wsypać groszek i kukurydzę, dodać mięso i śmietankę, doprawić solą, pieprzem, cukrem i skórką cytrynową i smażyć mieszając 10 minut, aż nadmiar płynu odparuje. Przełożyć mięso z warzywami do naczynia do zapiekania. Przykryć pierzynką ziemniaków, zapiekać 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Ciasto na naleśniki
- 2. Makaron z cukinią i pieczarkami
- 3. Podział tuszy wołowej
- 4. Jak gotować ryż na sypko
- 5. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 6. Ciasto na pizzę
- 7. Makaron z boczkiem, szpinakiem i śmietaną
- 8. Placki ziemniaczane
- 9. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 10. Policzki wołowe
Wydarzenia
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Kilkanaście dni temu, na nocnej street foodowej mapie Warszawy, w centrum miasta, pojawił się Gas...
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...