Zapiekanka z kurczaka z ziemniakami purée

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
Mięso gotowanego lub pieczonego kurczaka 400 g
Groszek mrożony 200 g
cebula 1
czosnek 2 ząbki
żółta papryka 1
Por mały 1
Śmietanka 30 % 3/4 szklanki
Masło lub oliwa do smażenia 1 łyżka
skórka z jednej cytryny
Na ziemniaczaną pierzynkę:
Ziemniaki obrane 1 kg
Śmietanka 30 % 1/2 szklanki
masło 2 łyżki
gałka muszkatołowa starta 1/2 małej łyżeczki
Sól, pieprz, cukier do smaku
kukurydza w puszce 100g
Jeżeli z kurczaka w rosole lub pieczonego zostało trochę mięsa (a zawsze zostaje) przygotuj pyszną zapiekankę ziemniaczaną z mięsem i groszkiem

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić, zgnieść i utrzeć z masłem, śmietanką i przyprawami na gładkie purée. 
W czasie kiedy ziemniaki się gotują mięso pokroić w paseczki. Cebulę i czosnek obrać i pokroić. Pora oczyścić ze zwiędłych liści, przekroić wzdłuż na pół, dokładnie umyć i pokroić.W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć na nim cebulę i czosnek, dodać pora. Kiedy zmiękną wsypać groszek i kukurydzę, dodać mięso i śmietankę, doprawić solą, pieprzem, cukrem i skórką cytrynową i smażyć mieszając 10 minut, aż nadmiar płynu odparuje. Przełożyć mięso z warzywami do naczynia do zapiekania. Przykryć pierzynką  ziemniaków, zapiekać 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.