Zapiekanka z makaronu i kurczaka

  • Czas 1 godz. 10 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
makaron kokardki 2 szklanki
pierś z kurczaka 200 g
cukinia 1
papryka czerwona 1
śmietanka 18% 160 ml
ser żółty 100 g
jajko 1
sól
pieprz

Ugotować makaron w osolonej wodzie. Osolić umytą pierś z kurczaka, zawinąć w folie aluminiową i włożyć do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Piec ok. 25 minut. Pokroić w paski paprykę i kurczaka. Połączyć makaron, paprykę, kurczaka i cukinię pokrojoną w kostkę. Doprawić solą i pieprzem.

Tak przygotowane składniki przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Utrzeć jajko i wymieszać ze śmietaną. Wlać sos do naczynia żaroodpornego. Ewentualnie posypać żółtym serem startym na tarce o grubych oczkach.

Zapiekać ok. 30 min w piekarniku w temperaturze 180 °C.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.