Żeberka z miodem po chińsku

  • Czas 2 godz.
  • Czas oczekiwania 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
żeberka ekstra mięsne 1,5 kg
sos sojowy 5 łyżek
słodki sos chili 5 łyżek
miód 4 łyżki
czosnek 4 ząbki
Miękkie mięso w chrupiącej glazurze. Kto raz spróbuje żeberek po chińsku, będzie chciał więcej i więcej…

Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na pojedyncze mięsne kostki. Przełożyć do miski. W misce przygotować marynatę: sos sojowy, słodki sos chili i miód płynny wymieszać na jednolitą masę. Dodać wciśnięty przez praskę czosnek. Żeberka wymieszać dokładnie z marynatą i wstawić do lodówki na 2 godziny lub na całą noc. Następnego dnia rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C, przełożyć żeberka do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem i piec przez 60-80 minut, aż mięso będzie miękkie, w chrupiącej słodko ostrej skorupce.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.