Zielona fava, czyli pasta z młodego bobu

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
młody bób 600 g
cytryna 2
czosnek 2 ząbki
liście świeżej mięty 0,5 szklanki
oliwa z oliwek 50 ml
sól, pieprz do smaku
cukier 1 łyżka
Zielone purée zmiksowane z czosnkiem, miętą i cytryną będzie na pewno smakowało tym wszystkim którzy lubią humus.

Bób opłukać, obrać. Zagotować litr wody z cukrem, wrzucić obrany bób, gotować ok. 10 minut, odcedzić, zachowując odrobinę wody, w której się gotował. Jeżeli bób nie jest bardzo młody, gotować w łupinkach do miękkości 20-30 minut i obrać po ugotowaniu i przestudzeniu. Cytryny dokładnie obrać i pokroić. Miętę posiekać. Czosnek obrać i pokroić. Zmiksować bób z czosnkiem, cytrynami, oliwą i miętą. Jeżeli pasta będzie za gęsta dodać trochę wody z gotowania. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z dobrym chlebem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.