Zielona zupa z porów i szpinaku

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
por 1 duży
szpinak 2 garście
brokuł 1 mały
Groszek mrożony 2 szklanki
wywar warzywny 2 litry
tymianek suszony lub świeży do smaku
gałka muszkatołowa szczypta
śmietanka 18% 1 szklanka
sól i pieprz do smaku
Najlepiej udaje się ze świeżego szpinaku ale można użyć również mrożonego „liściastego”.

Pora dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Brokuł podzielić na cząstki. Szpinak opłukać dokładnie i pokroić. Zalać pory wywarem i gotować 15 minut. Dodać brokuł i groszek. Gotować 6 minut. Dodać szpinak i gotować jeszcze 2-3 minuty. Dodać śmietankę, sól i pieprz do smaku. Można użyć bardziej tłustej śmietanki – zupa będzie miała wówczas lepszy smak lecz będzie bardziej kaloryczna.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.