- Czas przygotowania 15 min.
- Czas oczekiwania 25 min.
- Trudność
- Porcja dla
cukinia | 300 g |
bób | 300 g |
czosnek | 6 dużych ząbków |
białe półwytrawne wino | 1 szklanka |
ryż do risotto arborio lub carnaroli | 400 g |
bulion warzywny | 1,5 l |
masło | 4 łyżki |
oliwa | 1 łyżka |
sól, świeżo zmielony zielony pieprz | do smaku |
cukier | 1 łyżeczka |
oscypek | 4 łyżki świeżo start |
natka pietruszki | mały pęczek |
Doprowadź bulion do wrzenia, dodaj do niego łyżeczkę cukru, wrzuć do wrzącego bób. Gotuj 7 minut. Wyjmij bób łyżką cedzakową do miski, obierz, przykryj i trzymaj w cieple. Czosnek obierz i posiekaj. Cukinię umyj i pokrój na plastry. W rondlu przesmaż połowę czosnku na oliwie dodaj cukinię, posól, popieprz, smaż mieszając 5 minut, następnie łyżką cedzakową wyjmij z rondla cukinię i dodaj do miski z bobem. Do tego samego rondla włóż 2 łyżki masła i pozostały czosnek. Rozgrzej masło z czosnkiem, wsyp ryż i mieszaj aż ryż stanie się szklisty. Wlej wino, mieszaj aż ryż wchłonie wino. Dolewaj po chochli gorącego bulionu, w którym gotował się bób, mieszaj, aż ryż wchłonie bulion. Risotto będzie gotowe, kiedy ryż stanie się miękki, kremowy z zewnątrz a sprężysty w środku. Kiedy jest już prawie gotowy dodaj warzywa, jeśli to konieczne to jeszcze chochlę bulionu, zamieszaj. Poczekaj aż ryż wchłonie nadmiar płynu, dodaj pozostałe masło, wymieszaj, zgaś ogień, przykryj i odczekaj przed podaniem 5 minut. Na talerzach oprósz świeżo zmielonym pieprzem i posyp oscypkiem i posiekaną natką pietruszki.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...