Ziemniaki au gratin

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ziemniaki 1 kg
śmietana 22% 250 ml
czosnek 4 ząbki
gałka muszkatołowa hojna szczypta
Cheddar (lub ementaler, lub pleśniowy lub mieszanka różnych serów) 300 g
sól i pieprz
masło do formy
Ta klasyczna zapiekanka z ziemniaków to samodzielne danie lub wykwintny dodatek do dań mięsnych.

Ziemniaki obrać i pokroić w cieniutkie plasterki (2-3 mm). Umyć dokładnie zimną wodą, osączyć na sicie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wymieszać śmietanę z solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i gałką muszkatołową. Dno naczynia żaroodpornego posmarować masłem. Położyć warstwę zimniaków, polać śmietaną, posypać serem i znów warstwa ziemniaków itd. aż do wyczerpania składników. Na wierzchu musi być śmietana i ser. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec ok. 50 minut. Odkryć, podnieść temperaturę do 200C i piec jeszcze 10 minut aby wierzch się zrumienił.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.