Zimowa zupa z zielonej soczewicy

  • Czas 40 min.
  • Czas oczekiwania 4 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
zielona soczewica 250 g
ziemniaki 4
marchew 2
pietruszka 1
seler naciowy 3 gałązki
cebula 1
czosnek 3 ząbki
oliwa 2 łyżki
masło lub boczek na okrasę
listek laurowy 2
ziele angielskie 3-4
sól i pieprz do smaku
Pyszna, pożywna, zdrowa zupa na chłodne dni. W wersji wegetariańskiej lub z mięsem.

Soczewice namoczyć 4-5 godzin. Po tym czasie, odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować 15 minut. W tym czasie obrać i pokroić warzywa. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę. Do gotującej się soczewicy dodać pokrojone warzywa i cebulę, listek, ziele i majeranek. Gotować aż warzywa będą miękkie (ok. 15 minut). Dodać roztarty czosnek, masło lub boczek pokrojony w kosteczkę i przyrumieniony na patelni po smażeniu cebuli.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.