Do przyrządzenia grzanek najlepszy jest czerstwy chleb. Należy go pokroić na kromki, a następnie w kostki o krawędzi 1 cm. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220C. W tym czasie drobno posiekać szczypiorek, czosnek i pietruszkę. W rondelku rozpuścić masło, dodać do niego pozostałe składniki, wymieszać. W tak powstałym płynie namoczyć kostki z chleba. Rozłożyć na papierze do pieczenia, piec przez 15 minut do momentu, aż będą chrupiące. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
czerstwy chleb | kilka kromek |
masło | 50 g |
sól | szczypta |
czosnek | 2 ząbki |
pietruszka | kilka listków |
szczypiorek | garść |
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Ciasto na naleśniki
- 2. Biały chłodnik z Podlasia
- 3. Makaron z cukinią i pieczarkami
- 4. Jak gotować ryż na sypko
- 5. Jak gotować młode ziemniaczki?
- 6. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 7. Podział tuszy wołowej
- 8. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 9. Ciasto na pizzę
- 10. Makaron z boczkiem, szpinakiem i śmietaną
Wydarzenia
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Kilkanaście dni temu, na nocnej street foodowej mapie Warszawy, w centrum miasta, pojawił się Gas...
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...