Zupa dyniowa

Miąższ dyni długo wydawał mi się mało interesujący kulinarnie. Aż nastąpił przełom – odkryłam idealną zupę dyniową.

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
średnia dynia ok. 3 kg
bagietka 1/2
olej dyniowy 5-6 łyżek
ser gruyere 250 g
śmietanka 1 szklanka
bulion z kury 1 litr
gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki
sól do smaku
biały pieprz do smaku
Te zupę można również przyrządzić we wnętrzu wydrążonej dyni.

Dynię obrać, usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kosteczkę. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwy dyni przesypując serem. Zalać wywarem wymieszanym ze śmietanką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C. Piec aż dynia będzie zupełnie miękka (ok. 30 minut w zależności od gatunku dyni). Bagietkę pokroić w kosteczkę. Usmażyć grzanki na oleju dyniowym. Zupę zmiksować i doprawić gałką, solą i pieprzem. Podawać z grzankami.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.