Zupa krem z pomidorów i pieczonej papryki

  • Czas 1 dzień 6 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
pomidor 4 szt
papryka czerwona 3 szt
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
sól 05 łyżeczki
pieprz 05 łyżeczki
pieprz kajeński szczypta
oliwa z oliwek 1 łyżka
tymianek pół pęczka
bulion warzywny 300 ml

Pomidory, paprykę, cebule i czosnek wyłożyć do naczynia żaroodpornego z dodatkiem oliwy i piec w 200 stopniach przez 20 minut. Po tym czasie obrać warzywa, przestudzić dodać bulion i zmiksować blenderem. Zagotować 5 minut dodając przyprawy by smaki się połączyły. Wlać do miseczek posypać świeżym tymiankiem, podawać z podpieczonym pieczywem np. ciabatta. Życze smacznego! :)

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.