Zupa krem z topionym serem

  • Czas 15 min.
  • Czas oczekiwania 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
śmietankowe serki topione 3 szt
kulka sera mozzarella 1
kostki bulionowe najlepiej warzywne 2
śmietana 18 1
bagietka czosnkowa 1
bazylia szczypta
oregano szczypta
natka pietruszki 1 pęczek
śmietankowe serki topione 3 szt

Do jednego litra gotującej się wody wrzucamy dwie kostki rosołowe. Następnie dodajemy pokrojone wcześniej w kostkę serki topione. Przez piętnaście minut gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając do ich prawie całkowitego rozpuszczenia się. Dodajemy trzy szczypty bazylii i tyle samo oregano. Chwilę przed zdjęciem zupy z palnika dodajemy trzy łyżki śmietany. Gorącą zupę nalewamy do miseczek, gdzie wcześniej na dnie umieszczamy startą mozzarellę. Posypujemy pietruszką , podajemy z bagietką.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.