Zupa na kurkach

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
wywar mięsny 2 l
kurki 300 g
ziemniaki 4
marchewka 1
czosnek 2 ząbki
liść laurowy 1
ziele angielskie
sól i pieprz
cebula 1
masło 50 g
Jajecznica z kurkami, kurki w śmietanie,pierogi z kurkami... Z kurkami wszystko się udaje. Ale najlepsza jest zupa!

Wywar wlać do garnka z obranymi, pokrojonymi ziemniakami, plastrami marchewki i czosnkiem. Dodać listek laurowy, ziele, sól i pieprz. Gotować 15 minut. W międzyczasie przygotować kurki: namoczyć w dużym naczyniu, dokładnie umyć, następnie rozłożyć na ręczniku papierowym i odczekać ok. 20 minut aż wyschną. Na grubej patelni rozgrzać masło, wrzucić kurki, posolić i dodać posiekaną cebulę. Przygotowane grzyby dodać do zupy. Gotować ok. 10 minut. Zupę można zabielić śmietaną.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.